SVAMP

CHAMPINJONER


Champinjoner förvaras i kylskåp, helst 2-4°C, men helst inte i plastpåse.

Champinjonen är en härlig svamp, den är god att äta som tillbehör till nästan alla maträtter, väldigt god att göra inläggningar av, den går att äta även rå, och har då en härlig frisk nötsmak. Något som är värt att prova är friterad svamp eller stora champinjoner panerade och stekta som kotletter.


Info från svenska svampodlareföreningens hemsida.

Champinjoner

NÄRINGSVÄRDE PER 100 G

Energi  111 kJ

Energi   26 kcal

Protein  3 g

Fett  0,2 g

Mättade fettsyror  0 g

Kolhydrater  3 g

Fibrer  1 g

C-vitamin  5 mg

D-vitamin   0 mcg

Folat   31 mcg

Järn   0,3 mg

Zink   0,5 mg

Kalcium   3 mg


Näringsinformationen kommer från Livsmedelsverkets livsmedeldatabas, version 2012-01-26

KASTANJECHAMPINJONER

Kastanjechampinjoner

Kastanjechampinjoner förvaras i kylskåp, helst 2-4°C, men helst inte i plastpåse.

Champinjonen är en härlig svamp, den skiljer sig inte från den vanliga vita champinjonen förutom att den har lite kraftigare smak. Den är god att äta som tillbehör till nästan alla maträtter, väldigt god att göra inläggningar av, den går att äta även rå, och har då en härlig frisk nötsmak. Något som är värt att prova är friterad svamp eller stora champinjoner panerade och stekta som kotletter.

Info från svenska svampodlareföreningens hemsida.

PORTABELLO

Champinjoner

NÄRINGSVÄRDE PER 100 G

Energi  111 kJ

Energi   26 kcal

Protein  3 g

Fett  0,2 g

Mättade fettsyror  0 g

Kolhydrater  3 g

Fibrer  1 g

C-vitamin  5 mg

D-vitamin   0 mcg

Folat   31 mcg

Järn   0,3 mg

Zink   0,5 mg

Kalcium   3 mg


Näringsinformationen kommer från Livsmedelsverkets livsmedeldatabas, version 2012-01-26

Portabello


Portabello är en brun champinjon som man låtit växa sig stor.

Den har aningen kraftigare smak än den vita champinjonen.

Portabello

NÄRINGSVÄRDEN PER 100g

Energi   93 kJ

Energi   22 kcal

Protein   3,09 g

Kolhydrater   3,26 g

Socker   1,98 g

Fett   0,34 g


Näringsinformationen kommer från Wikipedia 2013-05-15